Target

Ett perfekt nyckeltal (3) – Att sätta mål

2013 hade jag satt upp ett mål med min träning – 100 utförda pass på Friskis & Svettis. Ett enkelt nyckeltal som är lätt att både påverka och följa.

Jag startade strålande med 14 pass i januari och sedan ytterligare 28 innan april var över. Enkel mattematik gav att jag borde göra drygt 8 pass i månaden och efter april alltså vara uppe i minst 33. Med mina 42 så kändes det ganska bra…Kanske för bra…

Sommaren, ett par förkylningar och en lite tröttare höst gjorde att det efter oktober inte kändes fullt lika bra. Mitt nyckeltal visade upp 71 genomföra pass, vilket var ganska långt från de 83 som jag borde ha haft. Jag var ändå nära nog och bestämde mig där och då för att göra allt jag kunde för att nå mitt mål.

Efter 16 pass i november och 15 i december klockade jag nöjd ut från 2013 med 102 genomförda pass och bestämde mig raskt (under nyårsnatten…) att 2014 skulle målet istället vara 110!

2014 började bra med 15 utförda träningspass under januari, men sedan gick det sämre. Av ett antal olika anledningar så blev året inte alls som jag ville. Förkylningar och en muskelbristning (av vissa elakt kallad ”Gubbvad”) förstörde min vår och min höst och när jag denna gång var i början av november hade jag genomfört 68 pass (alltså 42 kvar till min målsättning på 110). Jag gav då upp, struntade i att spurta, och slutade på 78 totalt.

Målsättning

Några tankar: Ett årsmål kanske inte är det bästa sättet att inspirera till stordåd. Det fungerar bra så länge det går bra, men om målet är för långt borta så finns det en risk att kraften att kämpa vidare försvinner. Om det, å andra sidan, går lite för bra så finns nog också risken att en viss mättnad smyger sig in vilket kan leda till att aktivitetsnivån går ner.

Nyckeltalet ”Antal Pass under ett år” missar den sista punkten i min uppräkning sedan tidigare om egenskaper hos ett bra nyckeltal:

  • Enkelt att förstå
  • Lätt att påverka
  • Reagerar snabbt på förändring

Ett helt år är för långt. Min målsättning behöver delas upp för att jag skall få hjälp av mitt nyckeltal under hela året och inte bara när jag närmar mig slutet.

2015 har jag en ny taktik – minst 8 månader med minst 10 pass. Jag tror och hoppas att det sättet att tänka skall få mig att vilja kämpa vidare varje månad året ut och att det skall resultera i ett nytt rekord vad gäller antal pass under ett år.

Att fundera på: Vilken tidshorisont passar bäst för de målsättningar som ni har inom ert företag?

Skicka gärna vidare: Share on LinkedIn0Share on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0